Poznate Kistanjske familije

Familija Segan

 

Lazo Segan je u Kistanje dosao iz Padjena, nakon prvog svjetskog rata. Kupio je kucu ( poznatiju kao stari Jadran) od familije Mandaric i osnovao veletrgovinu poljoprivrednih proizvoda. Za potrebe veletrgovine ogradio je dvorisni prostor i izgradio veliku magacinsku zgradu.Glavna djelatnost bila mu je veletrgovina vinom i bajamima.Otkupljivao je bajame u ljusci i davao u selo da se bajami razbijaju.

Ovaj posao placao je ljuskama bajama,koje su seljacima sluzile kao ogrijevni materijal, a placao je i novcem. Imao je i maloprodaju uglavnom tekstila.

Lazo Segan u ratu licno nije ucestvovao.Po zavrsetku rata ostao je u Kistanjama smatrajuci da ce ga njegov pasivni odnos zastititi. Posto je njegova familija u ratu, zahvaljujuci njegovom surjaku Vladi Koroliji,bila cetnicki orjentisana, partizani mu to nisu oprostili. Odmah po dolasku u Kistanje uhapsili su ga i nakon velikih ponizenja koja su mu priredili, ubili su ga bez sudjenja. Kompletna imovina Seganovih je konfiskovana i prevedena u drzavno vlasnistvo.

Lazo je bio ozenjen Vukicom Korolija, sestrom Vlade i Markice Korolija.Sa njom je imao cerke Branku i Vjeru i sina Djordja.

Branka je bila udata za doktora Simu Jankovica. Zivili su u Splitu(o tom vise u poglavlju o Jankovicima).

Vjeru je rat zatekao u Zagrebu na studijima. Rat je provela u Kistanjama.Poslije rata,zajedno sa majkom Vukicom, odselila se u Beograd,gdje je njen otac posjedovao kucu. Radila je kao urednik Televizije Beograd. Udala se za Borislava Budimlica,koji je bio hemiski inzinjer. Borislav je umro a Vjera i danas zivi u Beogradu. Ima sina Aleka, koji radi na Televiziji Beograd. Alek ima sina Kolju i kcerku Ljubu.

Djordje je tokom Drugog svjetskog rata,pod uticajem svoga ujaka Vlade Korolije, pristupio cetnicima. Po zavrsetku rata povukao se sa Djujicevim cetnicima i nakon izvjesnoga vremena koje je proveo u saveznickom logoru u Njemackoj,nastanio se u Engleskoj. Umro je 2001godine. Nije imao Poroda.

Podatci o familiji Segan citirani iz knjige Ljupceta Mandica  "KNJIGA O KISTANJAMA"

(Ako imate jos neku zanimljivu informaciju ili sliku , o familiji Segan posaljite je na adresu sajta)  lavoga@libero.it