Burnum i njegovo blago

28.11.2014 ljeta gospodnjega

 

KASNOANTICKA ENFORA IZ BURNUMA

Vi koji svratite na ove moje stranice , Pitat ce te se sigurno sta je to   '' Kasnoanticka Enfora '' e to ce mo pokusati ukratko da objasnimo u ovome prilogu.

Naime davne 1957 godine  Jovan Grcic pok. Jovana iz Rudela , obradjujuci svoju njivu na lokalitetu  Burnuma zvanome u narodu  Karlovac, pronasao je ovu rjetku staroanticku vazu zvanu ''ENFORA''

Ovaj rjetki , vredni predmet pohranjen je u Zadarskom Muzeju pod rednim brojem N.807 . Enfora je  napravljena od svjetlo crvene prociscene gline , visine je 17,3cm, promjera baze 5,1cm , trbuha 10,1cm , i grla 6,1cm.


Ono sto je zacudilo i dovelo u dilemu arheologe je to sto enfora nije pronadjena  na nekom skupnom nalazistu vec je pronadjena sama tako da se ne moze sa sigurnoscu odrediti njeno datiranje.

Od osobitoga interesa su figuralni ukrasni elementi modelirani na vanjskoj stjenci posude. Sa jedne strane prikazn je  Dionis , starogrcki bog vina sa panterom a sa druge strane  lik Bakhanta ( veselog , razuzdanoga momka), oba lika obavijena su vinovom lozom i grozdovima grozdja kojima je isprepletena.

Da je ovaj pronalazak iz Burnuma jedinstven u svjetu da se zakluciti iz cinjenica da osim njega postoje jos samo dva slicna sacuvana primjerka , jedan je izlozen  u muzeju u Frankfurtu u Njemackoj a drugi u muzeju u  Nju Yorku u SAD.

Predpostavlja se da  Burnumska Enfora potjece iz daleke Siriske radionice i da ju je u Burnum donio neko od rimskih vojnika , legionara koji su se povlacili is Sirije u Burnum.

Burnumska Enfora je samo jos jedan dokaz vise da su stari rimljani nastanjeni u Municipiju Burnum  bili istinski ljubitelji dobre kapljice , dobroga i kvalitetnoga vina .

Zahvaljujuci pronalasku Jovana Grcica  nama u amanet ostade rijetki primjerak  Staroanticke Burnumske Enfore  i stranice prekrasnog joj opisa kojega o njo nacini i objavi za nas u Dijadori  Mate Suic davne 1959 godine.

Materijal iz Zadarskog muzeja  prikupio  Krneta Ilija Kily , prilog za vas pripremio moja malenkost Dalibor Nikolic.